Saradnjom s Baden-Virtembergom do novih investicija

Bez autora
Oct 27 2011

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je da je protokol o saradanji Srbije i Baden-Virtemberga, koji je danas potpisan u Štutgartu, prilika za privlačenje velikih investicija iz te bogate i napredne nemačke pokrajine. Protokolom je predviđeno nekoliko konkretnih projekata, od kojih su najbitniji u domenu autoindustrije, elektronike i informacionih tehnologija. Sada Srbija treba da se potrudi da privuče investitore iz te pokrajine, koja je jedna od najuspešnijih u Evropi, a, za sada, investicije iz te pokrajine iznose samo 10 miliona evra. Kada to uporedimo sa ukupno 1,6 milijardi evra, koliko smo primili iz Nemačke, vidimo da postoji ogroman potencijal. Đelić je izdvojio dva velika infrastrukturna projekta koje bi, prema postignutom dogovoru, Srbija i Baden-Virtemberg trebalo zajedno sa izvedu. Prvi je da zajedno nastupimo pred Briselom i da kandidujemo za evropske fondove izgradnju kvalitetne železnice od Štutgarta do Istanbula i očekujemo da to bude delimično finansirano iz sledećeg budžetskog ciklusa EU i Fonda za infrastrukturno povezivanje našeg kontinenta, a drugi projekat je izgradnja multimodelne luke na Dunavu blizu Beograda.

Saradnjom s Baden-Virtembergom do novih investicijaPotpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je da je protokol o saradanji Srbije i Baden-Virtemberga, koji je danas potpisan u Štutgartu, prilika za privlačenje velikih investicija iz te bogate i napredne nemačke pokrajine.

Đelić je, posle potpisivanja protokola, rekao Tanjugu da je njime predviđeno nekoliko konkretnih projekata, od kojih su najbitniji u domenu autoindustrije, elektronike i informacionih tehnologija.

"Sada Srbija treba da se potrudi da privuče investitore iz te pokrajine, koja je jedna od najuspešnijih u Evropi", rekao je Đelić, ističući da, za sada, investicije iz te pokrajine iznose samo 10 miliona evra.

Kada to uporedimo sa ukupno 1,6 milijardi evra, koliko smo primili iz Nemačke, vidimo da postoji ogroman potencijal, dodao je on.

Đelić je izdvojio i dva velika infrastrukturna projekta koje bi, prema postignutom dogovoru, Srbija i Baden-Virtemberg trebalo zajedno sa izvedu.

"Prvi je da zajedno nastupimo pred Briselom i da kandidujemo za evropske fondove izgradnju kvalitetne železnice od Štutgarta do Istanbula i očekujemo da to bude delimično finansirano iz sledećeg budžetskog ciklusa EU i Fonda za infrastrukturno povezivanje našeg kontinenta", naveo je Đelić, dodavši da je drugi projekat izgradnja multimodelne luke na Dunavu blizu Beograda.

Vicepremijer je naglasio da prostor za jačanje saradnje sa tom nemačkom pokrajinom postoji i u domenu nauke i tehnologije i u tom smislu izdvojio stručnu grupu sa Fakulteta za fižicku hemiju koja će sarađivati sa nemačkim univerzitetima u Ulmu u Kalsrueu na izradi litijumskih baterija.

"Nemačka ima veliki projekat da što pre izvede milion električnih vozila na ulice Nemačke, a za to su potrebne litijumske baterije, gde naša zemlja raspolaže sa određenim znanjem", kazao je Đelić i dodao da će saradnja biti nastavljena i u domenu kulture, turizma i bezbednosti.

Potpredsednik Vlade Srbije naglasio je da je Baden-Virtemberg izuzetno uspešna i uticajna pokrajina i istakao da je u tom smilsu veoma bitno što Srbija ima aktivnu saradnju sa tom pokrajinom, koja "tek treba da da značajne rezultate".

Upitan kada se mogu očekivati prvi plodovi saradnje sa tom nemačkom regijom, on je odgovorio da Srbija želi da te projekte aktivira u nedeljema i mesecima koje dolaze.

"Srbija treba da radi sa najuspešnijim. Baden-Virtemberg je jedan od njih", poručio je Đelić.

Prema Đelićevim rečima, pokrajina Baden-Virtemberg ima 10,7 miliona stanovnika, bruto domaći proizvod koji je deset puta veći od srpskog - 350 milijardi evra, kao i izvoz od 160 milijardi evra koji je 25 puta veći od našeg,
Među izvoznicima su firme koje imaju sedište u Baden-Virtenbergu - Mercedes, Porše, Boš, Kerher, Štil, ESP, dok je i centar IBM-a za Evropu u Štutgartu.

Đelić je ukazao da Srbija, za sada, ima jednu investiciju iz Baden-Virtenberga, a to je kompanija Geze koja u Zrenjaninu proizvodi vrata i prozore.

"Očekujemo, naravno, da u domenu autoindustrije , elektronske industrije i industrije informacionih tehnologija dođu novi investitori", rekao je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik